Rizik od lijekova protiv mučnine – moždani udar?

Više o ovoj temi

eDoktor zona za pacijente

Tražite najbolju medicinsku uslugu za sebe? Ispunite kratki obrazac i pomoći ćemo vam pronaći najboljeg doktora za vaš upit. 

spot_img

Rizik od lijekova protiv mučnine: Koliki je, te da li povećava šanse za moždanim udarom?

  • Nedavno istraživanje pokazalo je da određeni lijekovi protiv mučnine i povraćanja utrostručavaju rizik od ishemijskog moždanog udara.
  • Rizik od lijekova protic mučnine je bio najveći za metopimazin, zatim metoklopramid, a potom domperidon.
  • Potrebno je više studija kako bi se potvrdili nalazi.

Pružatelji usluga mogu koristiti antipsihotičke lijekove za liječenje stanja kao što su shizofrenija, psihotična depresija, bipolarni poremećaj i demencija. Oni uzrokuju simptome psihoze ili gubljenja dodira sa stvarnošću. Višak dopamina može igrati ulogu u psihozi.

Dopamin je kemijski glasnik ili neurotransmiter koji utječe na raspoloženje, osjećaj nagrade i kretanje. Antipsihotici djeluju blokiranjem dopaminskih receptora u mozgu, što uzrokuje smanjenje razine dopamina.

Rizik od antipsihotičkog moždanog udara

Postoji povezanost između upotrebe antipsihotika i demencije u starijih osoba. Također postoji povećani rizik za ishemijski moždani udar ili krvni ugrušak koji blokira protok krvi u mozgu. Podaci iz ovih studija naveli su Upravu za hranu i lijekove Sjedinjenih Država (FDA) da izda upozorenje crne kutije kako bi upozorili starije osobe s demencijom na povećani rizik od smrti uz korištenje antipsihotika.

Drugi lijekovi protiv mučnine i povraćanja povezanih s kemoterapijom ili migrenom također blokiraju dopaminske receptore ili antidopaminergičke antiemetike (ADA). ADA blokiraju prijenos dopamina u crijeva i zonu okidača kemoreceptora u mozgu, odgovornu za prijenos signala koji izazivaju povraćanje.

To je navelo francuske istraživače sa Sveučilišta Bordeaux INSERM, Sorbonne Université, INSERM i CHU de Bordeaux da procijene povećava li uporaba ADA rizik od ishemijskog moždanog udara.

Svoje nalaze objavili su u The BMJ.

Istraživači su između 2012. i 2016. ispitali podatke 2612 osoba

Istraživači su između 2012. i 2016. ispitali podatke od 2612 odraslih osoba iz francuske baze podataka zdravstvenog sustava za nadoknadu troškova. Sudionici uključeni u studiju doživjeli su početni ishemijski moždani udar i dobili nadoknadu za jedan ili više ADA unutar 70 dana prije moždanog udara.

Istraživači su koristili nadoknade – kako bi odražavali uplatu primljenu za liječenje – kao mjeru provedenog liječenja.

Studija je identificirala 3 ADA: domperidon, metoklopramid i metopimazin. Domperidon i metopimazin nisu odobreni za uporabu u liječenju mučnine i povraćanja u Sjedinjenim Državama od strane FDA.

Istraživači su procijenili učestalost ADA za nadoknadu za svakog sudionika u danima 1-14 prije moždanog udara (razdoblje rizika). Danima 29-42, 43-56 i 57 do 70 prije moždanog udara (referentna razdoblja).

Istraživači su usporedili podatke o sudionicima s kontrolnom skupinom od 21.859 nasumično odabranih sudionika koji nisu doživjeli ishemijski moždani udar. Studija je usporedila sudionike kontrolne skupine sa sudionicima s moždanim udarom prema dobi, spolu i čimbenicima rizika od ishemijskog moždanog udara.

Prosječna dob sudionika uključenih u istraživanje bila je 71,9 godina, a otprilike jedna trećina su bili muškarci. Oko 97% onih koji su imali ishemijski moždani udar lijekovi protiv mučnine su bili korišteni prije.

ADA su povećale rizik od moždanog udara za tri puta

Studija je pokazala da su sudionici koji su primali ADA općenito imali 3,12 puta veći rizik za ishemijski moždani udar od kontrolne skupine nakon prilagodbe na lijekove koji mogu utjecati na rizik od ishemijskog moždanog udara.

Metopimazin je značajno povećao rizik od ishemijskog moždanog udara 3,62 puta, metoklopramid 3,53 puta, a domperidon 2,51 puta.

Metopimazin i metoklopramid prolaze krvno-moždanu barijeru, koja kontrolira kretanje tvari iz krvi u mozak. Međutim, domperidon to ne čini.

Analize osjetljivosti pokazuju da je rizik od ishemijskog moždanog udara najveći 7 dana prije ishemijskog moždanog udara. Analiza osjetljivosti je metoda za određivanje jačine učinaka uočenih u studiji koja daje vjerodostojnost nalazima.

Dr. Anne Bénard-Laribière, PharmD, MSc na Sveučilištu Bordeaux Population Health i koautorica studije, govorila je za Medical News Today.

“Publikacija daje snažan signal koji povezuje korištenje antiemetika s povećanim rizikom od ishemijskog moždanog udara”, rekla je. “Upravo sada, budući da je ovo prva studija koja dokazuje takav rizik, bit će potrebna replikacija kako bi se potvrdili i ojačali ionako čvrsti nalazi, te idealno pružili komplementarne informacije o mehanizmima i čimbenicima rizika.”

Dr. Anne Bénard-Laribière, PharmD, MSc na Sveučilištu Bordeaux Population Health

Dr. Walavan Sivakumar, MD, certificirani neurokirurg i direktor neurovaskularne kirurgije na Pacific Neuroscience Institute u Providence Saint John’s Health Center u Santa Monici, CA, komentirao je za MNT: „ovo je bila dobro obavljena studija […] imala je dosljednu bazu podataka koja je pružala vrlo pouzdane podatke [uklanjajući] različite izvore pristranosti.”

Dr. Bénard-Laribière je dodala: „Dizajn koji smo koristili omogućuje samokontrolu od Pouzdanog izvora za većinu [sudionika]  – budući da je [sudionik] [njihova] vlastita kontrola, tako da na rezultate ne mogu utjecati nikakve razlike među uspoređenim [sudionicima ] u smislu genetike, na primjer. Cijena koju treba platiti za ovu kontrolu s ovim dizajnom je nedostatak mogućnosti pružanja apsolutnih rizika.”

Studija nije ispitivala druge ADA koji se prodaju u SAD-u, kao što su proklorperazin, prometazin i klorpromazin.

Donošenje zaključaka na temelju ovih rezultata u vezi s određenim lijekovima bit će vrlo izazovno. […] Postoje i drugi [ADA] koji se koriste i koji bi još uvijek mogli biti u redu i treba ih posebno proučiti prije nego što se daju jasne preporuke.

– Dr. Sivakumar

Dr. Sivakumar je također izjavio da se ovi rezultati odnose samo na rizik od ishemijskog moždanog udara. Ne odnose se na hemoragijske, koji uključuju krvarenje u mozgu.

Odmjeravanje rizika naspram koristi

Dr. Bénard-Laribière komentirala je: “Upotreba ADA-a [uzrokuje] poznate rizike od ozbiljnih nuspojava (ventrikularna aritmija), čestih nuspojava (diskinezija, drugi ekstrapiramidalni poremećaji) kojima ova studija dodaje snažan signal za rizik od ishemijskog moždanog udara.”

Dodala je da bi prednosti ADA mogle nadmašiti rizike za sprječavanje ozbiljnih komplikacija mučnine/povraćanja. Ipak, simptomatsko liječenje blage mučnine može zahtijevati drugu terapiju.

Dr. Bénard-Laribière je izjavila. : “Kao i za sve lijekove, uporaba samo kada je medicinski potrebna jedna je od najboljih prvih mjera ublažavanja za poznate i potencijalne rizike.”

Izvor: https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-some-anti-nausea-drugs-increase-stroke-risk