Angal lijek protiv grlobolje – 3 dana primjena

ANGAL lijek protiv grlobolje ima dvostruki učinak, djeluje na mikroorganizme, uzročnike bolesti, i ublažava bolove. Na taj način smanjuje upalu ždrijela i opasnost razvoja težih infekcija. Ne sadrži saharozu pa ga mogu koristiti i bolesnici sa šećernom bolešću.

ANGAL i ANGAL Limun sadrže kombinaciju aktivnih sastojaka klorheksidina i lidokaina. Koriste se za lokalno ublažavanje simptoma upale ždrijela kao što su bolno gutanje i nadražaj. Djeluje na gram-pozitivne bakterije i nešto slabije na gram-negativne bakterije. Djeluje i antimikotički na dermatofite i gljivice. U nižim koncentracijama djeluje bakteriostatski, a u višim baktericidno. Lidokain se u ANGALU nalazi u minimalnoj koncentraciji dostatnoj da ublaži bol. Djeluje površinski i ne prodire u okolne submukozne strukture kako bi osjet okusa i refleks gutanja ostali očuvani.

Osim što djeluje antibakterijski, ANGAL lijek protiv grlobolje pomaže kod virusnih infekcija (gripa i herpes) te kod gljivičnih infekcija uzrokovanih Candidom albicans. Kod nadražaja i boli u grlu preporučuje se primijeniti ANGAL. 

ANGAL svojim protuupalnim djelovanjem sprječava širenje upale na donje dišne puteve, a analgetskim djelovanjem ublažava bol.

ANGAL pastile možete primijeniti kada područje upale i boli zahvaća veću površinu sluznice, jer će se otapanjem pastile djelatne tvari ravnomjerno raspodijeliti po cijelom području. ANGAL S sprej ima posebni nastavak (dugi aplikator) koji omogućuje primjenu lijeka ciljano na bolno i upaljeno mjesto na sluznici.

ANGAL lijek protiv grlobolje se ne smije uzimati dulje vrijeme. Ukoliko se stanje bolesnika ne poboljša nakon 3 do 4 dana uzimanja ovog lijeka treba posjetiti liječnika. U slučaju bakterijske infekcije s povišenom tjelesnom temperaturom treba se odmah obratiti liječniku.

ANGAL S sprej za grlo

ANGAL S sprej za grlo sadrži kombinaciju aktivnih sastojaka klorheksidina i lidokaina. Djeluje analgetički i antimikrobno. Primjenjuje se za lokalno ublažavanje simptoma infekcije i upale ždrijela kao što su bolno gutanje i nadražaj.

Preporučljivo je da jedan sprej koristi samo jedan bolesnik. Primjena istog spreja kod više bolesnika može uzrokovati prijenos infekcije.

Angal lijek protiv grlobolje u spreju se ne smije uzimati dulje vrijeme. Preporuča se posavjetovati s liječnikom ako se simptomi pogoršaju ili se ne poboljšaju nakon 3 do 4 dana. U slučaju bakterijske infekcije s povišenom tjelesnom temperaturom treba se odmah obratiti liječniku, a ANGAL S sprej može se koristi kao dodatni lijek za ublažavanje bolova kod upale grla.

ANGAL S sprej ne sadrži šećere te ga mogu primjenjivati i bolesnici sa šećernom bolesti.

ANGAL® pastile

ANGAL pastile su pripravak za liječenje bolesti grla. Koriste se lokalno za ublažavanje simptoma upale ždrijela kao što su bolno gutanje i nadražaj, djeluju lokalno analgetički i antimikrobno. Namijenjene su za primjenu u usnoj šupljini i ždrijelu.

Pastile se smiju uzimati samo 3 do 4 dana. Ako se u tom razdoblju stanje bolesnika ne poboljša ili bolesnik ima bakterijsku infekciju s povišenom tjelesnom temperaturom mora se obratiti liječniku.

ANGAL pastile ne sadrže šećere te ovaj lijek mogu primjenjivati i bolesnici sa šećernom bolesti.

Nemojte uzimati Angal pastile:

 • ako ste alergični djelatne tvari ili bilo koji drugi sastojak ovog lijeka (naveden u dijelu 6.)
 • u djece mlađe od 6 godina
 • u djece koja su nekada ranije imala grčeve mišića, jer sadrži mentol. 

Drugi lijekovi i Angal lijek protiv grlobolje

Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako uzimate, ste nedavno uzeli ili biste mogli uzeti bilo koje druge lijekove. To uključuje i lijekove koje možete nabaviti bez recepta. 

Nemojte uzimati ovaj lijek istodobno s lijekovima koji smanjuju djelovanje enzima kolinesteraze (npr. neostigmin, distigmin, piridostigmin) i druge lijekove za liječenje miastenije gravis (autoimuna

bolest koja oslabljuje mišiće). Budite osobito oprezni pri primjeni ovog lijeka ako istovremeno uzimate lijekove za poremećaj rada srca (antiaritmike).

Zbog mogućih interakcija (međusobnog djelovanja), ne smijete uzimati Angal pastile istovremeno s drugim lokalnim antimikrobnim lijekovima za smanjenje upale ždrijela. To se ne odnosi na Angal S sprej, jer sadrži iste djelatne tvari kao i pastile. 

Ako želite kombinirati primjenu Angal pastila I Angal S spreja, ne smijete prekoračiti najveću dozvoljenu dnevnu dozu. 

Pojedinačna doza pastila može se zamijeniti s istom pojedinačnom dozom spreja.

Angal pastile s hranom i pićem

Ne preporučuje su konzumirati hranu niti pića najmanje jedan sat nakon primjene lijeka.

Trudnoća i dojenje

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate imati trudnoću, obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego uzmete ovaj lijek.

Ako ste trudni ili dojite, nemojte uzimati ovaj lijek, osim na preporuku Vašeg liječnika.

Upravljanje vozilima i strojevima

Nisu provedena ispitivanja o utjecaju ovog lijeka na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa

strojevima nisu provedena. 

Moguće nuspojave

Kao i svi lijekovi, angal lijek protiv grlobolje može uzrokovati nuspojave iako se one neće razviti kod svakoga.

Ako primijetite bilo koju od dolje navede nuspojave, prestanite uzimati ovaj lijek i hitno potražite medicinsku pomoć:

 • oticanje ruku, nogu, gležnjeva, lica, usana, usta ili jezika što može uzrokovati otežano gutanje ili disanje
 • kožni osip
 • koprivnjača (urtikarija)
 • gubitak svijesti

Ove nuspojave su ozbiljne, a ukazuju na ozbiljne reakcije preosjetljivosti na lijek. U slučaju njihove pojave potrebne su mjere hitne medicinske pomoći.

Angal lijek protiv grlobolje

Druge moguće nuspojave:

Često (mogu se javiti u manje od 1 na 10 osoba):

 • mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu
 • kožne reakcije preosjetljivosti

Rijetko (mogu se javiti u manje od 1 na 1000 osoba):

 • osip i svrbež nakon primjene lijeka
 • teške reakcije preosjetljivosti sa znakovima kao što su ljuskasti osip, svrbež, oticanje jezika ili grla, otežano disanje, proljev, vrtoglavica zbog naglog pada krvnog tlaka

Nepoznato (učestalost se ne može procijeniti iz dostupnih podataka):

 • poremećaj razine krvnog pigmenta (methemoglobinemija) na koje upućuju znakovi kao što su glavobolja, vrtoglavica, umor, otežano disanje i plava boja kože
 • pojačana osjetljivost kože na sunčevu svjetlost (fotoosjetljivost)
 • tjeskoba, uznemirenost, ushićenost
 • pospanost, nesvjestica, dezorijentiranost, zbunjenost (uključujući konfuzno izražavanje),
 • vrtoglavica, drhtavica, psihoza (psihički poremećaj), nervoza, spontani osjećaj trnjenja, bockanja, mravinjanja, žarenja u nekom dijelu tijela, ukočenost, napadaji, stanja bez svijesti i koma
 • poremećaj vida (zamagljen vid ili dvoslike),
 • zujanje u ušima
 • otežano disanje, brzo i plitko disanje koje postaje sve teže i brže te uzrokuje promjenu boje
 • kože u plavu, nagli zastoj disanja, astma uzrokovana udisanjem čestica ili para na radnom mjestu
 • otežano gutanje, ranice na sluznicama usta
 • lihenoidne reakcije (promjene na sluznici usne šupljine izazvane trenjem prilikom otapanja
 • pastile koja ima grublju površinu u ustima. Mogu se javiti bolni vrijedovi u usnoj šupljini.)
 • grčevi mišića, nevoljno drhtanje mišića, osjećaj topline ili hladnoće u ustima i ždrijelu,
 • opća slabost, prolazni poremećaj osjeta okusa ili osjećaj pečenja jezika, osjećaj topline i hladnoće u ustima.

Nuspojave ANGALA su rijetke, no ako se pojave obavezno se javite liječniku.

Nuspojave možete prijaviti ovdje

 

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img