Voda čuva zdravlje, tvrde liječnici

Voda je ključni element za održavanje hidratacije. Hidratacija je ključna za zdravlje i dobrobit, ali mnogi ljudi ne konzumiraju dovoljno tekućine svaki dan.

Oko 60 posto tijela sastoji se od vode, a oko 71 posto površine planeta prekriveno je vodom.

U nastavku vam donosim 15 razloga koje liječnici navode kao razloge zbog kojih bi trebali piti oko 2l vode na dan.

Podmazuje zglobove

Hrskavica, koja se nalazi u zglobovima i diskovima kralježnice, sadrži oko 80 posto vode. Dugotrajna dehidracija može smanjiti sposobnost zglobova da apsorbiraju udarce, što dovodi do bolova u zglobovima.

Stvara slinu i sluz

Slina nam pomaže probaviti hranu i održava usta, nos i oči vlažnima. To sprječava trenje i oštećenja. Voda za piće također održava usta čistima. Konzumirana umjesto zaslađenih napitaka, voda također može smanjiti karijes.

Isporučuje kisik po cijelom tijelu

Krv je više od 90 posto vode, a krv prenosi kisik u različite dijelove tijela.

Voda jača zdravlje i ljepotu kože

Uz dehidraciju, koža može postati osjetljivija na kožne poremećaje i prijevremeno stvaranje bora.

Oblaže mozak, leđnu moždinu i druga osjetljiva tkiva

Dehidracija može utjecati na strukturu i funkciju mozga. Voda je uključena u proizvodnju hormona i neurotransmitera. Dugotrajna dehidracija može dovesti do problema s razmišljanjem i zaključivanjem.

Regulira tjelesnu temperaturu

Voda koja je pohranjena u srednjim slojevima kože dolazi na površinu kože kao znoj kada se tijelo zagrije. Kako isparava, hladi tijelo.

Neki liječnici sugeriraju da kada je u tijelu premalo vode, povećava se skladištenje topline i pojedinac je manje sposoban tolerirati toplinsko opterećenje.

Puno vode u tijelu može smanjiti fizički napor ako se tijekom vježbanja pojavi toplinski stres.

O vodi ovisi probavni sustav

Crijeva trebaju vodu da bi pravilno radila. Dehidracija može dovesti do probavnih problema, zatvora i pretjerano kiselog želuca. To povećava rizik od žgaravice i čira na želucu.

Ispire tjelesni otpad

Voda je potrebna u procesima znojenja i uklanjanja mokraće i izmeta.

Pomaže u održavanju krvnog tlaka

Nedostatak vode može uzrokovati gušću krv, povećavajući tako krvni tlak.

Dišni putovi je trebaju

Kada ste dehidrirani, tijelo ograničava dišne ​​putove kako bi se smanjio gubitak vode. To može pogoršati astmu i alergije.

Čini minerale i hranjive tvari dostupnima

Minerali i hranjive tvari se otapaju u vodi, što im omogućuje da dođu do različitih dijelova tijela.

Sprječava oštećenje bubrega

Bubrezi reguliraju tekućinu u tijelu. Nedovoljna količina vode može dovesti do bubrežnih kamenaca i drugih problema.

Pojačava izvedbu tijekom vježbanja

Dehidracija tijekom vježbanja može ometati izvedbu. Neki znanstvenici su predložili da bi konzumiranje više vode moglo poboljšati performanse tijekom naporne aktivnosti.

Potrebno je više istraživanja kako bi se to potvrdilo, ali jedna je recenzija pokazala da dehidracija smanjuje učinak u aktivnostima koje traju dulje od 30 minuta.

Gubitak težine

Voda također može pomoći pri mršavljenju, ako se konzumira umjesto zaslađenih sokova i gaziranih pića. “Prethodno punjenje” vodom prije jela može pomoći u sprječavanju prejedanja stvarajući osjećaj sitosti.

Smanjuje mogućnost mamurluka

Tijekom zabave nezaslađena gazirana voda s ledom i limunom naizmjenično s alkoholnim pićima može pomoći u sprječavanju prekomjerne konzumacije alkohola.

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img