Zaštita od sunca – Kako se pravilno zaštititi?

Zaštita od sunca – Kako se pravilno zaštititi?

Zaštita od sunca

Dolaskom ljepšeg vremena većina ljudi kreće razmišljati o tome koja je najefikasnija zaštita od sunca. Međutim, valja naglasiti kako je kožu potrebno štiti tijekom cijele godine. Ljetni mjeseci nestrpljivo se očekuju u “lovu” na preplanulost, dok se zaštita kože zanemaruje ili stavlja u drugi plan. Broj oboljelih od melanoma u Hrvatskoj stalno raste.

U nastavku vam donosimo vodič kroz pravilnu njegu kože koja se izlaže suncu.

Zaštita od sunca – eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

1. Zaštita od sunca svaki dan

Kožu treba štiti od štetnih sunčevih zraka sve dane u godini. Ne samo ljeti. Ponekad nismo ni svjesni da čak i kad sunce ne vidimo (npr. kada je oblačno i kada pada kiša) štetna zračenja dopiru do nas i naše kože. Preporuča se svakodnevno nanositi proizvode za zaštitu od sunca (minimalno SPF 30).

2. Nanošenje zaštitnih proizvoda

Proizvode za zaštitu od sunca treba nanijeti obilno i to najmanje 15 do 30 minuta prije nego li se izložimo suncu. Isto tako, u nanošenju ne treba zaboraviti na usne i uši.

sunce

3. Izbor proizvoda

Prilikom odabira proizvoda vodite računa o tome da proizvod za zaštitu od sunca ima širok spektar zaštite. Odnosno, obratite pozornost na oznake koje moraju upućivati na UVA i UVB zaštitu. Isto tako, bolje je odabrati proizvode koji su vodootporni kako bi posebno ljeti imali sigurniju zaštitu. SPF bi trebao biti najmanje 30, dok se u pojavom toplijih dana preporuča visoka zaštita SPF50, posebno kod djece.

4. Ponavljanje

Proizvode za zaštitu od sunca potrebno je opet primijeniti na koži svaka dva sata kako bi održali maksimalnu učinkovitost. Ukoliko se znojite ili imate kontakt s vodom, nanesite proizvod svakih sat vremena.

5. UV zrake se reflektiraju

Često mislimo da smo u hladu sigurni od sunca. Međutim, UV zrake se mogu odbiti (reflektirati) od površina poput pijeska, snijega, betona itd. Premda se ultraljubičaste zrake ne mogu odbijati o vodu, one lako prolaze kroz nju, pa dok plivate niste nimalo zaštićeni od sunca.

zaštita od sunca

6. Zaštita djece

Preporuča se djecu mlađu od 6 mjeseci držati potpuno zaštićene/pokrivene u hladu. Svakako treba kontinuirano nanositi proizvode sa širokim spektrom zaštite od štetnih utjecaja sunca.

7. Pravilo sjene

Pripazite da se suncu ne izlažete u periodu od 10 sati pa sve do 16 sati kada je njegovo djelovanje najjače. Postoji tzv. pravilo sjene koje kaže kako se trebate maknuti sa sunca i potražiti hlad ukoliko je vaša sjena kraća od vas.

sunce u gradu

8. Odabir odjeće

Ukoliko je moguće, nosite majice dugih rukava te hlače dugih nogavica. Šeširi i odjeća od tamnog i gustog tkanja apsorbiraju ultraljubičaste zrake bolje nego laganiji pamučni materijali svijetlih boja. Također, suha tkanina nudi bolju zaštitu od mokrog materijala.

9. Zaštita očiju

Opremite se šeširom koji lice, vrat i uši stavlja u sjenu te sunčanim naočalama. Sunčane naočale s lećama koje imaju 99% do 100% UV apsorpcije pružaju optimalnu zaštitu za oči i okolnu kožu. Štite se same oči, ali i nježna, osjetljiva koža okoloočnog područja koja je sklona boranju.

sun

10. Pripazite na lijekove

Budite oprezni ako uzimate lijekove koji bi vas mogli učiniti osjetljivijima na sunce. Čak i određen dermokozmetičke kreme imaju komponentu fotoosjetljivosti. Određene vrste antibiotika, protuupalni lijekovi, antimikotici, lijekovi za krvni tlak i kemoterapija nisu pogodni u kombinaciji sa suncem. Svakako prije izlaganja sunčevim zrakama provjerite u uputama lijekova i preparata ukoliko je izlaganje u kombinaciji s njima pogodno.

 

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku

Najnovije

spot_img
spot_imgspot_img