Kihanje ne treba sprječavati!

Kihanje je prirodni proces. Stručnjaci upozoravaju da sprječavanje kihanja može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Tijelo nas tjera da kihnemo kada osjeti nešto u nosu što ne bi trebalo biti tamo. To može uključivati bakterije, prljavštinu, prašinu, plijesan, pelud ili dim. U nosu vam može biti škakljivo ili neugodno, a ubrzo nakon toga ćete kihnuti.

Znanstvenici kažu da kihanje pomaže “resetirati” postavke u vašem nosu na normalu.

Istraživanja sugeriraju da bi potiskivanje kihanja moglo biti opasno za vaše zdravlje, ponekad uzrokujući ozbiljne komplikacije.

Osim toga, svi kihnu. To je sasvim normalno i prihvatljivo – sve dok pokrijete usta!

Opasnosti zadržavanja od kihanja

Kihanje je moćna aktivnost: kihanje može izbaciti kapljice sluzi iz vašeg nosa brzinom do 100 milja na sat!

Zašto je kihanje tako snažno? Stvar je u pritisku. Kada kihnete, vaše tijelo proizvodi pritisak u dišnom sustavu. To uključuje sinuse, nosnu šupljinu, grlo i pluća.

Zadržavanje kihanja uvelike povećava pritisak u dišnom sustavu na razinu od oko 5 do 24 puta od one koju uzrokuje samo kihanje. Stručnjaci kažu da držanje ovog dodatnog pritiska u tijelu može uzrokovati potencijalne ozljede, koje mogu biti ozbiljne.

Puknuće bubnjića

Kada prije kihanja zadržite visoki tlak koji se stvara u dišnom sustavu, šaljete malo zraka u uši. Ovaj zrak pod pritiskom ulazi u cijevi oba uha koje se povezuju sa srednjim uhom i bubnjićem, zvane eustahijeva cijev.

Stručnjaci kažu da je moguće da pritisak prouzrokuje pucanje bubnjića (ili čak oba bubnjića) i gubitak sluha. Većina puknutih bubnjića zacijeli bez liječenja za nekoliko tjedana, iako je u nekim slučajevima potrebna operacija.

Upala srednjeg uha

Kihanje pomaže očistiti nos od svih stvari koje ne bi smjele biti tamo. To uključuje i bakterije. Hipotetski, preusmjeravanje zraka natrag u uši iz nosnih prolaza moglo bi prenijeti bakterije ili inficiranu sluz u srednje uho, uzrokujući infekciju.

Ove infekcije su često prilično bolne. Ponekad se infekcije srednjeg uha povlače bez liječenja, ali u drugim slučajevima su potrebni antibiotici.

Oštećene krvne žile u očima, nosu ili bubnjićima

Stručnjaci kažu, iako rijetko, moguće je oštetiti krvne žile u očima, nosu ili bubnjićima kada kihnete. Povećan pritisak uzrokovan kihanjem može uzrokovati stiskanje i pucanje krvnih žila u nosnim prolazima.

Takva ozljeda obično uzrokuje površna oštećenja, poput crvenila u očima ili nosu.

Ozljeda dijafragme

Dijafragma je mišićni dio prsa iznad trbuha. Iako su ove ozljede rijetke, liječnici su primijetili slučajeve kada je zrak pod pritiskom zarobljen u dijafragmi, kod ljudi koji pokušavaju zadržati svoje kihanje.

Ovo je po život opasna ozljeda koja zahtijeva hitnu hospitalizaciju. Češće, možete osjetiti bol u prsima nakon kihanja zbog dodatnog zraka pod pritiskom.

Aneurizma

Prema provjerenom izvoru stručnjaka, pritisak uzrokovan zadržavanjem kihanja potencijalno može dovesti do pucanja aneurizme mozga. Ovo je po život opasna ozljeda koja može dovesti do krvarenja u lubanji oko mozga.

Oštećenje grla

Liječnici su pronašli barem jedan slučaj da je osobi pukao stražnji dio grla radi zadržanog kihanja. Prijavljeno je da je 34-godišnji muškarac koji je podnio ovu ozljedu imao jaku bol, te je jedva mogao govoriti ili gutati.

Slomljena rebra

Neki ljudi, često starije odrasle osobe, prijavili su lomljenje rebara kao rezultat zadržanog kihanja. Zrak pod visokim tlakom ulazi u pluća s velikom silom što može dovesti do pucanja.

Kihanje je normalno

Ne zadržavajte se od kihanja. Koristite maramicu ili ruku kako bi prekrili usta. Ne postoji situacija u kojoj nije prihvatljivo kihnuti jer je to apsolutno normalna pojava.

Najnovije

spot_img
spot_imgspot_img