Fermentirana hrana i mentalno zdravlje
Fermentirana hrana i mentalno zdravlje – Fermentacija hrane je drevna umjetnost. To je jedna od najstarijih vrsta obrade hrane, odmah iza kuhanja.
Nedavno je fermentirana hrana ponovno doživjela porast popularnosti.
Drugi koji su prije nekoliko desetljeća bili gotovo nepoznati na Zapadu sada su naširoko poznati, poput kimchija, kombuche, kefira, tempeha i misa.
Naravno, to što je nešto staro (ili popularno) ne znači da je zdravo. Međutim, sve je više dokaza da fermentirana hrana može koristiti zdravlju crijeva.
Fermentirana hrana i mentalno zdravlje
Fermentirana hrana i mentalno zdravlje
Trenutačno, najčešći načini liječenja stanja mentalnog zdravlja, kao što su depresija i anksioznost, su lijekovi i terapije razgovorom. Neki ljudi imaju koristi od toga, ali ne rade za sve.
Stručnjaci žele pronaći druge načine za rješavanje ovih uobičajenih stanja.
Tijekom godina nakupilo se sve uvjerljivije mnoštvo dokaza koji podržavaju veze između hrane i mentalnog zdravlja.
Na primjer, studije su pokazale da pomno pridržavanje mediteranske prehrane štiti od depresije.
Drugo istraživanje pokazalo je da visokokvalitetna prehrana temeljena na mediteranskoj prehrani smanjuje simptome depresije kod ljudi kojima je dijagnosticirano to stanje.
Međutim, znanstvenici još uvijek rade na utvrđivanju uloge određenih vrsta hrane na mentalno zdravlje.
eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.
Fermentirana hrana i mentalno zdravlje
Kako fermentirana hrana pomaže vašem blagostanju?
Poticaj koji fermentirana hrana daje vašim crijevima neophodan je za vaše blagostanje. “Vaša crijeva su središte vašeg bića – ona probavljaju i asimiliraju hranjive tvari iz hrane koju jedete”, objašnjava Robyn Youkilis, autorica knjige Reset Your Gut. “To je mjesto gdje se nalazi većina vašeg imunološkog sustava, a također igra važnu ulogu u raspoloženju i hormonima.”
Fermentirana hrana i mentalno zdravlje
Zapravo, istraživanje je pokazalo da zdravlje vaših crijeva (i ono što jedete) također može imati veliki utjecaj na vaše raspoloženje. Naši mozgovi i crijeva povezani su složenom mrežom neurona, hormona i kemikalija koje daju povratne informacije mozgu o tome koliko smo gladni.
Veza djeluje u oba smjera, a stres i ljutnja također mogu utjecati na crijeva, osobito ako patite od stanja kao što je sindrom iritabilnog crijeva ili “sindrom propusnih crijeva”.
Zašto fermentirana hrana?
Fermentirana hrana sadrži žive mikroorganizme, koji se mogu pojaviti prirodno ili biti dodani tijekom proizvodnje.
Ova hrana ima određene komponente koje bi mogle biti korisne za mentalno zdravlje, uključujući:
- Probiotike: mikroorganizmi koji pozitivno utječu na naše zdravlje
- Prebiotike: vlakna koja potiču rast i aktivnost probiotika
Pojedinačno ili u kombinaciji, ove komponente mogu imati niz učinaka, uključujući:
- Mijenjanje svog crijevnog mikrobioma i povećavanje raznolikosti
- Podupiranje imunološke funkcije i smanjenje upale
- Poboljšanje probavljivosti hrane
Neki pokretači depresije
Fermentirana hrana i mentalno zdravlje – Što dovodi do depresije?
Iako depresija pogađa oko 5% ljudi diljem svijeta, ostaje nejasno zašto pogađa određene ljude. Postoji nekoliko čimbenika koji se mogu razlikovati među pojedincima.
1. Mikrobiom crijeva
Mikroorganizmi u vašim crijevima komuniciraju s vašim crijevima, a vaša crijeva komuniciraju s vašim mozgom. Odnosno, vaš mozak komunicira s vašim crijevima, a te poruke utječu na vaše crijevne bakterije.
Znanstvenici ovaj dvosmjerni razgovor nazivaju “crijevno-mozgovna os”.
Iako je velik dio dosadašnjih istraživanja proveden na životinjama, sve je više dokaza da vaši crijevni mikrobi igraju ulogu u mentalnom zdravlju pomoću ovih kanala.
Ako fermentirana hrana podržava zdrav crijevni mikrobiom, to bi potencijalno moglo koristiti ili zaštititi vaše mentalno zdravlje.
2. Upala i imunološki sustav
Upala je odgovor vašeg imunološkog sustava na infekciju ili ozljedu. To je zdrav odgovor, ali ako traje dulje vrijeme, može oštetiti vaše tijelo.
Znanstvenici su promatrali ovu vrstu dugotrajne upale u širokom rasponu zdravstvenih stanja, uključujući depresiju i anksioznost.
Na primjer, istraživači su otkrili da ljudi s depresijom imaju više razine određenih spojeva povezanih s povećanom upalom.
Budući da neki dokazi pokazuju da fermentirana hrana može ojačati imunološki sustav i smanjiti upalu, ona također može smanjiti simptome mentalnog zdravlja na ovaj način.
3. Hranjive tvari i depresija
Neki nedostaci u prehrani mogu biti povezani s depresijom. Na primjer, postoje neki dokazi da nizak unos vitamina B može biti povezan s ovim stanjem.
Zanimljivo je da neke crijevne bakterije također mogu sintetizirati vitamine, uključujući vitamin K i vitamine B.
Podržavajući svoj crijevni mikrobiom fermentiranom hranom, također možete smanjiti rizik od ovih nedostataka.
Zapratite nas na našoj Facebook stranici
Fermentirana hrana i mentalno zdravlje – Potencijal
Pokazalo se da fermentirana hrana proizvedena tradicionalnim procesom fermentacije proizvodi nove spojeve koji osiguravaju imunološka, glikemijska (šećer u krvi) i protuupalna svojstva.
Također je vjerojatnije da će fermentirana hrana sadržavati niz dobrih bakterija od probiotičkih dodataka, a čini se da sinergija između različitih vrsta bakterija tijelu daje više koristi nego što bi same po sebi.
Mnoge dijetetske namirnice prolaze kroz proces fermentacije, ali ne pruža sva fermentirana hrana iste prednosti.
Fermentirana hrana koja je proučavana u istraživanjima i za koju je utvrđeno da ima zdravstvene prednosti uključuje:
- Fermentirani mliječni proizvodi, poput jogurta i kefira
- Fermentirana soja, sojine klice, sojino mlijeko i sojin umak
- Riblji umak
- Med
- Miso
- Crno vino
- Fermentirane rižine mekinje i pšenične mekinje
- Kruh od kiselog tijesta i drugi kruhovi dobiveni tehnikama fermentacije
- Fermentirani mung grah, klice heljde i leća
Što ovo znači za mene?
Dokazi iz istraživanja uvjerljivi su da fermentirana hrana, kao i tradicionalniji način prehrane, imaju velike koristi za naše cjelokupno zdravlje i raspoloženje.
Osim toga, istraživanje sugerira da konzumacija prikladne hrane s visokim udjelom masti ili šećera nije samo loša za optimalan nutritivni status, već oštećuje naš mikrobiom i sposobnost našeg mozga da funkcionira.
Kako je svaki pojedinac jedinstven, razgovarajte sa svojim liječnikom ili nutricionistom ako razmišljate o dodavanju probiotičkih dodataka ili više fermentirane hrane u svoju prehranu.
Fermentirana hrana i mentalno zdravlje – Poveznica je velika
Mentalni poremećaji, uključujući depresiju i anksioznost, često su komorbidni uz crijevne probleme, što ukazuje na dvosmjernu vezu između mentalnog zdravlja i crijevne funkcije.
Fermentirana hrana smatra se funkcionalnom hranom zbog svojih navodnih zdravstvenih prednosti.
Proces mikrobne fermentacije pretvara prehrambene supstrate u nutritivno i funkcionalno bogatije proizvode, što rezultira funkcionalnim mikroorganizmima (probiotici), supstratima koji pospješuju proliferaciju korisnih bakterija u crijevima (prebiotici) i bioaktivnim komponentama (biogeni).
Fermentirana hrana i mentalno zdravlje
Pročitajte i PRF vs PRP: Sličnosti i razlike tretmana
*******
Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.
Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.
eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.
Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu
Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>
*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;
Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)