10 znakova da vam treba digitalni detox – I kako ga uvesti u svoj život

Što je digitalni detox?

Digitalni detox je proces odvikavanja od prekomjerne upotrebe digitalnih tehnologija poput pametnih telefona, računala, tableta i društvenih medija. To je praksa koja se koristi za smanjenje stresa, anksioznosti, depresije i poboljšanje mentalnog i fizičkog zdravlja.

Digitalni detox uključuje pauziranje ili smanjivanje korištenja digitalnih uređaja u različitim okruženjima poput kuće, posla ili škole. Ova praksa također uključuje osvještavanje vlastitog ponašanja i navika u korištenju digitalnih tehnologija te pronalaženje alternativnih aktivnosti koje pomažu u smanjenju ovisnosti o digitalnim uređajima.

digitalni detox

U ovom članku možete pročitati deset znakova koji upućuju na potrebu za digitalnim detoxom, te nekoliko savjeta kako ga možete uvesti u svoj život.

Digitalni detox se odnosi na privremeno odvikavanje od korištenja digitalne tehnologije, poput mobitela, računala i interneta, kako bi se smanjio stres, povećala produktivnost i poboljšao kvaliteta života.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku

Evo 10 znakova koji mogu ukazivati ​​na potrebu za digitalnim detoxom:

 • Često provjeravate svoje mobitele, tablete ili računala, čak i kad ne dobivate obavijesti.
 • Provodite veliku količinu vremena na društvenim mrežama i drugim digitalnim platformama, umjesto da se družite s prijateljima ili obitelji.
 • Teško vam je zaspati nakon korištenja digitalnih uređaja, poput mobitela ili računala, zbog plave svjetlosti koju emitiraju.
 • Očekujete da će vam digitalni uređaji riješiti sve probleme, čak i one koji zahtijevaju ljudsku interakciju ili fizički napor.
 • Imate osjećaj da vam digitalni uređaji kontroliraju život i da ne možete funkcionirati bez njih.
 • Ne možete se koncentrirati na druge zadatke, jer stalno provjeravate svoje uređaje.
 • Osjećate se tjeskobno kad ste bez svog mobitela ili kad ste izvan dosega interneta.
 • Svakodnevno konzumirate veliku količinu digitalnih sadržaja, poput videa ili slika, umjesto da se bavite drugim aktivnostima.
 • Imate osjećaj da vam je život manje uzbudljiv bez digitalnih uređaja i sadržaja.
 • Ignorirate druge ljude ili obaveze zbog digitalnih uređaja ili sadržaja.

Ukoliko se prepoznajete u većini ovih znakova, vrijeme je za digitalni detox. Ovdje su neki savjeti kako ga uvesti u svoj život:

 1. Postavite granice i vrijeme kada ćete koristiti digitalne uređaje.
 2. Isključite obavijesti na mobitelima i drugim uređajima.
 3. Ograničite vrijeme provedeno na društvenim mrežama i drugim digitalnim platformama.
 4. Provedite više vremena u prirodi i fizički se aktivirajte.
 5. Razmislite o offline aktivnostima koje biste mogli uključiti u svoju rutinu, poput čitanja knjiga ili igranja društvenih igara s prijateljima.
 6. Razmislite o tome da napravite digitalni detoks jednom tjedno ili mjesečno kako biste se odmorili od digitalnih uređaja.
 7. Pokušajte se povezati s drugim ljudima osobno, umjesto preko društvenih mreža ili poruka.
 8. Uključite se u aktivnosti koje vam pružaju zadovoljstvo i ispunjenje, umjesto da konstantno provjeravate digitalne uređaje.
 9. Pronađite načine za smanjenje stresa koji ne uključuju digital

digitalni detox

Kako digitalni detox može utjecati na mlade?

Digitalni detox može imati poseban utjecaj na mlade, koji su često izloženi prekomjernoj uporabi digitalnih tehnologija. Djeca i adolescenti sve više vremena provode pred ekranima pametnih telefona, tableta i računala, što može utjecati na njihovu koncentraciju, kreativnost, emocionalnu dobrobit i fizičko zdravlje.

Prekomjerna upotreba digitalnih uređaja može dovesti do nesanice, povećanog stresa, anksioznosti, depresije, smanjene tjelesne aktivnosti i loše prehrane. Također, mogu se razviti ovisnosti o društvenim mrežama, igrama ili drugim digitalnim sadržajima, što može imati negativan utjecaj na socijalizaciju i razvoj socijalnih vještina.

Digitalni detox može biti koristan za mlade jer im omogućuje da se odmaknu od digitalne tehnologije i fokusiraju na stvari koje su zaista važne za njihov emocionalni i fizički razvoj. Mogu provoditi vrijeme sa svojim prijateljima i obitelji, baviti se fizičkim aktivnostima, čitati knjige ili se baviti drugim aktivnostima koje ih opuštaju i poboljšavaju njihovu dobrobit.

Uz to, digitalni detox može pomoći mladima da nauče bolje upravljati svojim vremenom i energijom, razvijajući svjesnost o tome koliko vremena provode na digitalnim uređajima i kako to utječe na njihov život. To može dovesti do smanjenja stresa, povećane produktivnosti i veće svjesnosti o vlastitim potrebama i željama.

 

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img