Gljivice u trudnoći – Što napraviti kada se pojave?

Gljivice u trudnoći – Općenito 

Gljivice u trudnoći ubrajamo u vaginalne infekcije koje su česte tijekom trudnoće i obično nisu razlog za zabrinutost. Tijekom trudnoće trudnice se mogu više brinuti o infekcijama i o tome kako bi one mogle utjecati na bebu u razvoju.

Gljivice u trudnoći ili kandidijaza

Gljivična infekcija rodnice (kandidijaza) česta je pojava kod žena, pa tako i žena u razdoblju trudnoće. Najčešće je uzrokuju gljivice iz roda Candida.

Zašto se javljaju gljivice u trudnoći?

Kod trudnica se gljivična infekcija može pojaviti zbog ubrzanih tjelesnih promjena s kojima se susreću. Zbog hormonalne neravnoteže, a posebno zbog visokih razina estrogena, povećavaju se izgledi za obolijevanje od kandidijaze rodnice. Oboljenje je relativno često, sa procijenjenom učestalosti od 10% -75%. 

Koliko su česte?

Trudnice mogu biti i osjetljivije na određene infekcije te se mogu razviti teže komplikacije ukoliko se infekcija ne liječi. Svaki manji znak nužno je napomenuti svojem doktoru. 

Gljivice u trudnoći sve su češća pojava i nisu nimalo ugodne. U većini slučajeva se javljaju zbog imunoloških i hormonalnih promjena.

Kako znati da je riječ o gljivicama? 

Neki od simptoma mogu biti: 

  • peckanje
  • bijeli / žuti iscjedak
  • svrbež
  • potreba za čestim mokrenjem 

Kada se reagira na vrijeme i simptomi se prepoznaju u ranoj fazi, gljivice ne predstavljaju veću opasnost za zdravlje majke ili djeteta. 

Kako se liječe gljivice u trudnoći? 

U razgovoru s liječnikom, najčešće će se preporučiti vaginalete s protugljivičnim djelovanjem. 

Za neke će vam biti potreban liječnički recept dok će većina biti dostupna u bezreceptnoj prodaji. Međutim, bez obzira ako je lijek dostupan bez recepta nikako ga ne uzimajte bez savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom. 

Gljivice u trudnoći – Utjecaj na bebu

Ukoliko tijekom poroda majka ima kandidijazu, odnosno upalu rodnice, moguće je zaraziti dijete. Dođe li do zaraze, dijete tada ima dijagnozu soor ili mliječac. Radi se o čestoj pojavi kod dojenčadi i male djece.

Kako prepoznati soor?

Simptomi koji se mogu odmah primijetiti su male bijele mrlje koje sliče grudicama mlijeka. Na jeziku novorođenčeta mogu biti naslage koje ometaju i sisanje, a dojenče i malo dijete postaje razdražljivo i slabijeg apetita.

Prevencija gljivica u trudnoći

Nekoliko je stvari koje svaka trudnica može poduzeti kako bi djelovala u smjeru prevencije pojave gljivica u trudnoći. Riječ je o jednostavnim i logičnim koracima. Svakako je na prvom mjestu redovita higijena, nošenje pamučnog donjeg rublja i redovito konzultiranje te pregledi kod ginekologa. 

Savjeti za prevenciju

  • Nosite prozračno pamučno donje rublje te odjeću koja vas ne steže
  • Redovito održavajte higijenu intimnog područja, ali izbjegavajte pjenušave kupke te nanošenje sapuna i proizvoda za osobnu njegu koji nemaju prilagođeni pH
  • Ne ispirate rodnicu jer tako možete povećati rizik od nadraženosti i narušiti pH-ravnotežu rodnice
  • Mijenjajte donje rublje svakodnevno
  • Brišite se od naprijed prema nazad

Pripazite na prehranu

Preporuka je izbaciti šećer i kruh. Prehrana koja obiluje šećerom, rafiniranim ugljikohidratima i alkoholom može pomoći razvoju infekcije. Probajte malo pripaziti na unos namirnica.

Probiotici kao pomoć

Probiotici vam mogu pomoći u prevenciji, ali i tijekom liječenja gljivičnih infekcija. Mogu se konzumirati kao dodaci prehrani (prah, tableta, sirup) ili putem mliječnih proizvoda poput jogurta i kefira.

Gljivice u trudnoći nisu ugodna pojava

Kako smo već napomenuli kroz tekst, radi se o najčešće bezopasnoj pojavi. Međutim, to ne znači da simptomi nisu nelagodni. Gljivična infekcija je nelagodna pojava općenito, a posebice kad se javi za vrijeme trudnoće. Svakako je se treba liječiti i staviti pod kontrolu.

 

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img