Gljivice u trudnoći – Što napraviti kada se pojave?

Gljivice u trudnoći – Općenito 

Gljivice u trudnoći ubrajamo u vaginalne infekcije koje su česte tijekom trudnoće i obično nisu razlog za zabrinutost. Tijekom trudnoće trudnice se mogu više brinuti o infekcijama i o tome kako bi one mogle utjecati na bebu u razvoju.

Gljivice u trudnoći ili kandidijaza

Gljivična infekcija rodnice (kandidijaza) česta je pojava kod žena, pa tako i žena u razdoblju trudnoće. Najčešće je uzrokuju gljivice iz roda Candida.

Zašto se javljaju gljivice u trudnoći?

Kod trudnica se gljivična infekcija može pojaviti zbog ubrzanih tjelesnih promjena s kojima se susreću. Zbog hormonalne neravnoteže, a posebno zbog visokih razina estrogena, povećavaju se izgledi za obolijevanje od kandidijaze rodnice. Oboljenje je relativno često, sa procijenjenom učestalosti od 10% -75%. 

Koliko su česte?

Trudnice mogu biti i osjetljivije na određene infekcije te se mogu razviti teže komplikacije ukoliko se infekcija ne liječi. Svaki manji znak nužno je napomenuti svojem doktoru. 

Gljivice u trudnoći sve su češća pojava i nisu nimalo ugodne. U većini slučajeva se javljaju zbog imunoloških i hormonalnih promjena.

Kako znati da je riječ o gljivicama? 

Neki od simptoma mogu biti: 

  • peckanje
  • bijeli / žuti iscjedak
  • svrbež
  • potreba za čestim mokrenjem 

Kada se reagira na vrijeme i simptomi se prepoznaju u ranoj fazi, gljivice ne predstavljaju veću opasnost za zdravlje majke ili djeteta. 

Kako se liječe gljivice u trudnoći? 

U razgovoru s liječnikom, najčešće će se preporučiti vaginalete s protugljivičnim djelovanjem. 

Za neke će vam biti potreban liječnički recept dok će većina biti dostupna u bezreceptnoj prodaji. Međutim, bez obzira ako je lijek dostupan bez recepta nikako ga ne uzimajte bez savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom. 

Gljivice u trudnoći – Utjecaj na bebu

Ukoliko tijekom poroda majka ima kandidijazu, odnosno upalu rodnice, moguće je zaraziti dijete. Dođe li do zaraze, dijete tada ima dijagnozu soor ili mliječac. Radi se o čestoj pojavi kod dojenčadi i male djece.

Kako prepoznati soor?

Simptomi koji se mogu odmah primijetiti su male bijele mrlje koje sliče grudicama mlijeka. Na jeziku novorođenčeta mogu biti naslage koje ometaju i sisanje, a dojenče i malo dijete postaje razdražljivo i slabijeg apetita.

Prevencija gljivica u trudnoći

Nekoliko je stvari koje svaka trudnica može poduzeti kako bi djelovala u smjeru prevencije pojave gljivica u trudnoći. Riječ je o jednostavnim i logičnim koracima. Svakako je na prvom mjestu redovita higijena, nošenje pamučnog donjeg rublja i redovito konzultiranje te pregledi kod ginekologa. 

Savjeti za prevenciju

  • Nosite prozračno pamučno donje rublje te odjeću koja vas ne steže
  • Redovito održavajte higijenu intimnog područja, ali izbjegavajte pjenušave kupke te nanošenje sapuna i proizvoda za osobnu njegu koji nemaju prilagođeni pH
  • Ne ispirate rodnicu jer tako možete povećati rizik od nadraženosti i narušiti pH-ravnotežu rodnice
  • Mijenjajte donje rublje svakodnevno
  • Brišite se od naprijed prema nazad

Pripazite na prehranu

Preporuka je izbaciti šećer i kruh. Prehrana koja obiluje šećerom, rafiniranim ugljikohidratima i alkoholom može pomoći razvoju infekcije. Probajte malo pripaziti na unos namirnica.

Probiotici kao pomoć

Probiotici vam mogu pomoći u prevenciji, ali i tijekom liječenja gljivičnih infekcija. Mogu se konzumirati kao dodaci prehrani (prah, tableta, sirup) ili putem mliječnih proizvoda poput jogurta i kefira.

Gljivice u trudnoći nisu ugodna pojava

Kako smo već napomenuli kroz tekst, radi se o najčešće bezopasnoj pojavi. Međutim, to ne znači da simptomi nisu nelagodni. Gljivična infekcija je nelagodna pojava općenito, a posebice kad se javi za vrijeme trudnoće. Svakako je se treba liječiti i staviti pod kontrolu.

 

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

 

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

Najnovije

spot_img
spot_imgspot_img