Detoksikacija organizma – Karmen Matković Melki intervju

Detoksikacija organizma – Karmen Matković Melki  intervju

U današnjem ubrzanom načinu života, izloženi smo raznim štetnim utjecajima poput zagađenog okoliša, loše prehrane i stresa, što može opteretiti naš organizam i dovesti do poremećaja u ravnoteži. Kao odgovor na ove izazove, sve veći broj ljudi okreće se metodama detoksikacije organizma kako bi poboljšali svoje zdravlje i vitalnost. Detoksikacija se ne svodi samo na post, već obuhvaća različite pristupe koji podržavaju prirodne procese čišćenja tijela i eliminacije toksina.

Razgovarali smo s renomiranom nutricionistkinjom Karmen Matković Melki, koja nam je pružila dublji uvid u značaj detoksikacije organizma, najefikasnije metode i ključne korake za postizanje optimalnog zdravlja putem ove prakse.

Video intervju / Detoksikacija organizma / Karmen Matković Melki dipling. preh. teh., univ. mag. pharm.

Uvod

Što je detoksikacija organizma?

Detoksikacija organizma je proces koji se fokusira na uklanjanje štetnih tvari i toksina iz tijela kako bi se povratila optimalna funkcija organa i sustava. To nije samo trenutna dijeta ili program čišćenja, već holistički pristup koji potiče prirodne mehanizme detoksikacije tijela. Važna je jer moderni način života često dovodi do nakupljanja toksina u organizmu, što može uzrokovati razne zdravstvene probleme poput umora, probavnih smetnji, pa čak i kroničnih bolesti.

Intervju

Karmen Matković Melki, dipling. preh. teh., univ. mag. pharm. intervju

Razgovarali smo s nutricionisticom Karmen Matković Melki na temu detoksikacije organizma. Ona već dugi niz godina radi u jednoj Zagrebačkoj poliklinici te pomaže brojnim pacijentima koji imaju uobičajene nutricionističke zahtjeve ali i određena medicinska stanja koja zahtijevaju posebnu prehranu.

detoksikacija organizma

Fotografija: edoktor.hr / Detoksikacija organizma / Karmen Matković Melki dipl. ing. preh. teh., univ. mag. pharm.

Razgovaramo i korigiramo njihovu prehranu. U suradnji s pacijentom pripremam personalizirane planove prehrane, suplementacije, sve što im je potrebno i što ih muči vezano uz njihov dnevni prehrambeni ritam (u suradnji s liječnicima).

Zapravo, na taj način suportiramo terapije i zdravstvena stanja a poboljšavamo i preveniramo neka stanja.

Najljepša stvar od svega je činjenica da se može vrlo lijepo vidjeti rezultat u određenom vremenskom intervalu, pogotovo kroz kontrole i praćenja.

Često puta smo tu samo da ih slušamo. I da se malo izjadaju – i to je ok!

Što se tiče moje struke i mog profesionalnog puta, završila sam prehrambeno biotehnološki fakultet u Zagrebu.

Dalje sam se stručno usavršavala u domenama koji su me jako zanimale – stručno usavršavanje iz fitoterapije, a kasnije i nadogradnja uz specijalistički postdiplomski studij na farmaceutsko biotehnološkom fakultetu, fitofarmacija s dijetoterapijom.

Detoksikacija organizma – nutricionistički pristup

Detoksikacija organizma je pomodarski izraz za nešto što se prirodno odvija u našem tijelu, svaki dan.

Mi svaki dan udišemo i izdišemo štetne tvari iz organizma.

Kroz našu kožu izlaze također i otpadni produkti – kroz naš znoj (kroz čitav sustav organa za eliminaciju), bubrege i mokraćni sustav eliminiramo, na dnevnoj bazi, višak tekućine s otpadnim tvarima iz našeg metabolizma.

Probavni sustav također je eliminacijski, odnosno detoksikacijski, a tu glavnu ulogu definitivno igra jetra.

Znači detoksikacija organizma nije nikakav čarobni princip ili metoda. To je prirodni proces našeg organizma kojim nam organizam osigurava zaštitu upravo od neželjenih učinaka otpadnih tvari koje svaki dan sami proizvodimo ili kojima smo izloženi iz okoliša.

Koliko često vi savjetujete provoditi detoksikaciju?

Ovu detoksikaciju na koju se vi referirate, dakle neke protokole ili eliminacije štetnih tvari iz organizma definitivno je moguće provoditi.

Postoje različite, tradicionalne ali i suvremene metode detoksikacijskih prehrana ili  protokola koji se ne tiču prehrane nego “posta”.

Poželjni su u nekoj manjoj mjeri recimo dva puta godišnje.

Često se tradicionalno spominje kako ih je dobro provoditi i upravo taj nekakav detoks/ post koji utječe na poticanje rada jetre, žuči i bubrega.

Dobro ih je integrirati u nekim intervalima prijelaznih razdoblja između proljeća-ljeta i jeseni-zime kao priprema za nadolazeće razdoblje i kao olakšavanje zapravo metaboličkih procesa kroz post prije svega.

Kroz prehranu laganijeg tipa kao odmak od neke tradicionalne, konkretnije, teže i svakodnevne prehrane, pogotovo ove danas zapadnjačke industrijske prehrane koju uglavnom jedemo.

detoksikacija organizma

Fotografija: edoktor.hr / Detoksikacija organizma / Karmen Matković Melki dipl. ing. preh. teh., univ. mag. pharm.

Detoksikacija vodom – je li ona preporučljiva?

Postoje različiti principi i metode kojima se provodi detoksikacija organizma, a neke od njih su isključivo zapravo bazirane na konzumaciji tekućine te na potpunoj eliminaciji krute hrane. Nije nikako preporučljivo isključivo biti na vodi – kako se zna reći, “Budi samo na vodi.”

To nije dobar princip zato što detoksiciranje na taj način neće postići adekvatan efekt.

Praktički ispiremo su organizam običnom vodom i ne dobivamo nazad elektrolite, odnosno mineralne tvari, natrij, kalij, magnezij, sve druge elektrolite.

Ako se znojimo, znojimo slanu otopinu, a ne vodu, samo prema tome trebamo vratiti nazad u organizam sve te vitamine i mineralne tvari.

I to možemo postići kroz pijenje čajeva mineralne vode i obične vode, naravno jednim dijelom, ali tu su također i prešani povrtni i voćni sokovi kao metoda. U svakom slučaju postoje različiti programi i različite metode.

Detoksikacija organizma čajevi?

Svi čajevi su dobrodošli. Mi tradicionalno kada spomenemo čaj zapravo mislimo na brojne biljne otopine i pripravke različitih biljnih vrsta koji se rade prelijevanjem vrućom vodom.

Inače čaj tradicionalno se odnosi samo na jednu biljku a to je zeleni čaj ili camellia sinensis i njezine različite varijacije na temu-  fermentirani oblici poput crvenog ili crnog čaja, ali to je samo jedna biljka tradicionalno najsvojstvenija azijskoj prehrani.

On je recimo kao takav, možda najučinkovitiji u tom nekakvom profilu svojih djelatnih tvari, pa je jako poželjan.

Međutim, osim zelenoga čaja, možemo apsolutno preporučiti sve biljne čajeve kojih se mi tradicionalno možemo sjetiti (od mente, kamilice, stolisnika, maslačka, mješavina biljnih čajeva, voćnih čajeva).

Bitno je samo da nisu dodani nikakvi aditivi, arome, šećer i sladila bilo koje vrste. To mora biti sve zapravo na prirodnoj bazi.

Detoksikacija i Candida – Može li detoksikacija organizma  pomoći u rješavanju ovakvih problema?

Pa prije bi pomoglo kod candide ili bilo kakvih takvih disbioza crijeva ili tijela uzeti probiotike kao dopunu prehrani.

Također i eliminacije, odnosno smanjenoj konzumaciji, jednostavnih ugljikohidrata – šećera. Znači, to je puno pametnije nego otići na teški detoks jer što nakon što završi detoksikacija organizma? Uvijek moramo razmišljati što nakon toga?

OK, sad, ja sam nekoliko dana nekako vrsti protokola koji se zove detoksikacija organizma protokol ali što ću raditi nakon toga dali ja nastavljam sutradan s fast food prehranom sa slatkišima i grickalicama ili ja trebam nastaviti s nekom drugom vrstom prehrane koju možda do tad nisam provodila.

Najbolje bi bilo ići na reguliranu mediteransku prehranu s

 • niskim udjelom jednostavnih ugljikohidrata,
 • što manje šećera,
 • što manje škroba,
 • što više namirnica biljnog porijekla
 • nižeg glikemijskog opterećenja
 • puno povrća.
 • Korjenastog, zelenog, lisnatog
 • puno voća manjeg udjela šećera
 • bobičastog voća,
 • plave ribe
 • maslinovog ulja

To je opet na neki način dobra detoksikacija organizma, jer vi pri tome zapravo mičete one komponente iz hrane koje bi potencijalno pojačavale disbiozu i rast kandide u organizmu. To je ono što želimo.

Detoks tablete – što mislite o tome?

Ne mogu dati adekvatan komentar i mišljenje u smislu da bi sada mogla eliminirati ili  osuđivati apsolutno svaki preparat koji postoji na tržištu (ili neki promovirati.)

Nemam jednostavno uopće dobar stav o nekakvim takvim pomoćnicima ako nisu standardizirani,  dobri proizvođači u pitanju, kontrolirane kvalitete i dokazanog učinka potkrijepljenog kliničkim studijama.

Ako vi nemate istraživanja koja potkrepljuju vaš proizvod nego samo senzacionalističke natpise da djeluje detoksicirajuće vi praktički zamarate korisnika i puno bi bilo bolje povoljnije i zdravije po korisnika da pije isključivo kvalitetne napitke.

Takve napitke koje može pripremiti sam u svojoj kući bez ikakvih nepotrebnih dodataka koje u ovom slučaju mogu samo detoksicirati novčanik umjesto njega samoga.

Ali ako se radi o stručnom vodstvu da vam netko zapravo adekvatna odredi terapiju, (farmaceut, liječnik, nutricionist), raspiše određene upute i preporuke za preparate koji su provjereni, oni mogu biti dopuna tom procesu.

Međutim, oni nisu ekskluzivno rješenje.

Ne možete biti na detoksu a pritome sve drugo u životu raditi npr. pušiti, piti alkohol, konzumirati različite vrste tableta koji nisu dio nekog terapijskog procesa, pa onda biti tjelesno neaktivni.

Nemojmo zaboraviti detoksikacija organizma nije sama prehrana, odnosno nekakvo susprezanje od određene vrste hrane, post ili tekuća dijeta pod navodnike.

Detoksikacija organizma je faza u kojoj bi se trebao čovjek orijentirati prema izbacivanju svega iz organizma što mu ne paše. Znači to je holistički pristup.

Od tjelovježbe, adekvatnog sna, disanja adekvatnoga, meditacije, kontemplacije (u bilo kojem smislu) molitve, što god kome zapravo odgovara.

Nije detoksikacija organizma isključivo izolirana samo na probavni sustav ili na sustav eliminacije.

detoksikacija organizma

Fotografija: edoktor.hr / Detoksikacija organizma / Karmen Matković Melki dipl. ing. preh. teh., univ. mag. pharm.

Koje su 3 najbitnije stavke kod osobe koja se odlučuje na detoks, na što treba paziti?

Prvo. Je li osoba uopće adekvatan kandidat za detoks metode, za bilo kakvu vrstu posta ili bilo kakvu vrstu tekućih prehrana koju su niskokalorične.

I naravno, treba biti limitiran na određeni broj dana.

Ako je osoba uopće kandidat, znači tu ne dolaze u obzir ni djeca ni adolescenti, trudnice i starije osobe, tu samo dolaze u obzir osobe koje su uvjetno rečeno zdrave u nekakvoj radnoj, najboljoj fazi života u čiji organizam će podnijeti takvu naglu promjenu prehrambenog režima.

S druge strane, trebaju vidjeti koliko dugo i na koji način primjenjivati detoks, odnosno recimo poboljšanje metaboličkih procesa u organizmu.

Dali je to 2-3 dana nekakvog posta? Je li to duži period i na koji način?

Poanta je dobro se informirati, prije svega dobro pročitati određenu literaturu i zatraži ako treba pomoć stručnjaka

Treća stvar ne očekivati čudotvorne rezultate u roku od 5 minuta.

Ne bojati se možda potencijalno nekih nelagodnih blagih nuspojava, ali ako nastupe određene ozbiljnije nuspojave izrazite slabosti, vrtoglavice, problemi s probavom koji nadilaze razinu blagog ubrzavanja probave i slično, tada stvarno treba prazniti.

Je li ta metoda adekvatna za vas? Možda probat prekinuti, pa u nekom periodu kasnije opet pokušati na neki drugi način. Znači također da nije svaka vrsta detoksa i dijetetski režim adekvatan za svakoga.

Ostatak intervjua pogledajte na našem Youtube kanalu. Karmen Matković Melki – Detoksikacija organizma

 

Česta pitanja

Detoksikacija 3 dana – plan prehrane detoksikacija organizma

Dan Doručak Ručak Večera Međuobrok
Dan 1 Zeleni smoothie (špinat, krastavac, jabuka) Piletina na žaru s kvinojom i povrćem Povrtna juha s integralnim tostom Šaka badema i šaka borovnica
Dan 2 Chia puding s bobicama Povrtna salata s avokadom i tunom Povrtni wok sa smeđom rižom Zdravi smoothie (banana, bademovo mlijeko, šaka špinata)
Dan 3 Omlet s povrćem Quinoa salata s povrćem i feta sirom Pečena riba s brokulom i ciklom Humus s povrćem (mrkva, krastavac, paprika)

 

Detoksikacija jetre – plan prehrane 3 dana

Dan Doručak Ručak Večera Međuobrok
Dan 1 Čaša limunade s toplom vodom Povrtni smoothie (kelj, celer, krastavac) Pečena losos s brokulom i smeđom rižom Zelena salata s avokadom i maslinovim uljem
Dan 2 Zobena kaša s bobicama i chia sjemenkama Piletina na pari s povrćem Quinoa s povrćem i pečenim tikvicama Zeleni čaj s bademima
Dan 3 Voćna salata s bademima Povrtna juha s grahom Povrće na pari s pečenim pilećim prsima Smoothie od špinata, banane i đumbira

Ovaj plan uključuje namirnice bogate antioksidansima, vlaknima i hranjivim tvarima koje podržavaju jetru u procesu detoksikacije. Također, važno je piti puno vode tijekom cijelog dana kako bi se potaknuo proces eliminacije toksina.

 

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

Najnovije

spot_img
spot_img